Видове изолация

Видове изолация и видове топлоизолационни материали.

Различните видове изолация и материали, с които най-често се прави топлоизолация на сгради са: EPS, XPS и каменна вата.

EPS
EPS

EPS – “Експандиран пенополистирен” – това е добре познатият Ви “стиропор” .Той е бял на цвят и има топчесто- зърнеста структура, материалът е сравнително мек при натиск. Това е най-често използвания материал от всички видове изолация. Подходящ е за външна изолация на фасади, изолация на междусградни стени, изолация тавани на отопляеми и неотопляеми помещения. 

Графитен EPS
Графитен EPS

Графитен EPS – Това е така наречения ”NEOPOR”/името е дадено от световно – известната фирма BASF – производител на материала/. Разликата с обикновения EPS се дължи на по-голямата плътност на топлоизолационните платна и на допълнителните графитни зрънца, вградени в материала, от където идва и по-ниската му топлопроводимост. Цвета, в който се произвежда е сив. Изолационния материал има същите сфери на приложения както EPS и е особено подходящ е за външна изолация на части от фасади, които са ограничени откъм дебелина. От всички видове материали Неопора има най-добри изолационни характеристики. Подходящ за изолация на области с повишени температурни загуби – еркери, бетонни колони и трегери. 

XPS
XPS

XPS – “Екструдиран пенополистирен” – по-известен като “FIBRAN” /името идва от названието на една от фирмите, произвеждащи XPS/. Цветовата гама, в която може да се открие е в зависимост от фирмата производител и могат да бъдат: син, зелен, жълт, оранжев, розов…. XPS има капилярна микроструктура и поради тази причина е с много ниска хигроскопичност. От всички видове изолация той е най-твърд и най издръжлив на механична повреда при натиск Областите на приложение са: Изолация на основи, външна топлоизолация на цокъл, топло изолация на подове и изолационен материал за обръщане на прозорци.

Каменна вата
Каменна вата

Каменна вата – това е естествен влакнест материал, който е с диаметър от не повече от 4 или 5mm. Минерали като базалт, варовик, доломит и боксит произвеждат тези видове влакна. Минералите се сплавяват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Влакната придобиват своята кохезия посредством добавянето на свързваща леплива смола издръжлива на високи температури. 

Изолационния материал има изключително висок спектър на приложение – външна изолация на фасади, вътрешна изолация на стени, топлоизолация с гипсокартон на тавани, вътрешна изолация с гипсокартон на стени, изолация на подпокривни и мансардни помещения. Отличава са от другите видове изолация с високата си точка на горене поради тази причина се използва за пожароизолация и топлоизолация на покриви, изолация на комини. Дуго приложение на каменната вата е като шумоизолация на помещения и тръби.

Физични характеристики на материалите

materiali

*Данните за плътността са оринтировъчни или свалени от стари изследвания.

1. Плътност на изолационния материал – Стойностите представляват теглото на един кубичен метър от дадения материал! С повишаване на плътността на EPS се понижава неговата топлопроводимост, но се намалява коефициента на паропроникване. От лек към тежък: EPS, Neopor, XPS и каменна вата.

2. Размер на плочите – Без значение за видовете топлоизолация. По – малкия размер на платната предразполага за използването на повече дюбели.

3. Топлопроводимост на материала – От основно значение за избора на вида топлоизолация! Колкото по-ниска е стойността на топлопроводимост, толкова по-добре топло изолира даденият материал! От по-ниска към по-висока топлоизолация: EPS, каменна вата, XPS, Neopor.

4. Сила на натиск при 10% изменение – Стойностите показват каква сила трябва да се приложи върху дадения материал за да се получи 10% изменение от началните параметри т.е. Колкото по-мек е даден материал, толкова по-лесно той ще се деформира! От изброените изолации XPS е с най-твърда структура. От по-мек към по-твърд материал: каменна вата, EPS, Neopor, XPS.

5. Водопоглъщаемост – Показва колко процента вода се поемат от обема на 1 куб. м на дадения материал. Водата е добър проводник на топлина и поради тази причина топлоизолационните платна се измазват с водоотблъскващи мазилки! От по-ниска към по-висока: XPS, Neopor, EPS, каменна вата.

6. Коефициент на паропроникване – От голямо значение! С поради ниския си коефициент на паропропускливост, XPS се използва за топлоизолация на бетонни плочи, стени и колони! Неспособността му да пропуска добре водните пари би могла да доведе до появата на конденз и мухъл в изолираните помещения на тухлени сгради! От ниска паропропускливост към висока паропропускливост: XPS, Neopor, EPS, каменна вата.

7. Клас на горимост – От голямо значение! EPS и XPS материалите са самозагасящи се, но при излагане на открит огън поддържат горенето. Единствено е каменната вата е негорима, при излагане на висока температура тя се разтопява! От ниска към висока пожароизолация: EPS, XPS, Neopor, каменна вата.

8. Оформяне на страничните ръбове – Липсата на такива при EPS и каменната вата е без значение и би могла да се компенсира от уменията на човека, поставящ изолацията.

9. Цена – Обикновено това е водещият критерий, с който се съобразявате. Имайте предвид ,че поставянето на топлоизолация е една дългосрочна инвестиция!!! От ниска цена на изолация към висока цена на изолация: EPS, Neopor, XPS, каменна вата.

 

Видове изолация
Видове изолация