Избор на топлоизолация и монтаж – част 1

Половината българи харчат 1/3 от доходите си през зимата само за отопление на ток или парно. Голяма част от населението вече се е принудило да икономисва от енергия и много малка част не се оплаква от високите си сметки. Ясно е, че колкото и да спестява средства за отопление, българинът трябва да си плаща.

Оказва се обаче, че доста от парите му излитат през стените и прозорците. Многобройните панелни жилища нямат никаква топлоизолация. Освен това прозорците тип „слепено черчеве“, вместо да пазят от студа, са като витрини, през които отопляваме околната среда вместо жилищата си. Къщите и монолитните кооперации изградени от тухли, също не отговарят на съвременните изисквания за добре топлоизолирана сграда. Какво се предлага на българския пазар?

Нормите приети в България през 2015 г. гласят, че външната топлоизолация на нови сгради или при реконструкции на стари, не може да е по-малка от 8 см. Този размер се отнася само за топлоизолацията на тухлени стени, а при бетонните (панели, ЕПК) трябва да е минимум 10 см. Типичните изолационни материали са стиропорът (експандиран полистирол), различните твърди плочи от екструдиран полистирол и минералните вати – стъклени и каменни, които са като дюшеци и плочи с различна твърдост. Най-евтината топлоизолация е от експандиран полистирол (стиропор).

Два пъти по-скъп от него е екструдираният полистирол, който е подходящ, както за външна топлоизолация на цокъл и бетонни термомостове , така и за вътрешна подова, но най-вече се предпочита за сутеренни помещения, тавани и къщи на усойни, влажни места.

Долу-горе на същата цена се продават и фасадните минералните вати (стъклена или каменна).
Трябва да се има предвид обаче, че високата цена на минералните вати е заради техните допълнителни качества – шумоизолация, негоримост, а не заради по-добрата им топлоизолация. По този показател те са равностойни на стиропора и малко по-слаби от екструдирания полистирол.

Минералните вати единствени имат шумоизолиращи качества и затова са подходящи за вътрешна изолация при предстенни обшивки и преградни стени с гипскартонени плоскости.

Защо и как да изолираме жилището си? Основния мотив за топлоизолацията на едно жилище е икономически. С еднократна инвестиция се постига многогодишен ефект. Собствениците на топлоизолирано жилище плащат 40 – 50 % по-малки сметки за отопление. Срока на изплащане на тази инвестиция при правилно съобразяване на дебелина в зависимост от това дали топлоизолираме външни стени, под или покрив е от порядъка на 3 – 4 години. Новите кооперации и къщи вече се строят съобразно влязлата от 2009 г. Наредба за проектиране на топлоизолации на сгради на МРРБ.

Проблемите трябва да започнат да се решават от топлоизолирането на съществуващия сграден фонд, който включва блокове направени от готови бетонни елементи или панели. Енергийните загуби при тези панелни сгради са големи и възможностите за пестене на енергия чрез топлинна изолация са огромни.

Трябва да имаме предвид ,че под саниране на една сграда се разбира не само топлоизолиране на фасадните стени.

Това е само част от мероприятията, които трябва да се извършат. Санирането включва задължително подмяна на дограмата и отоплителната инсталация. Когато се избира дограма е препоръчително тя да е PVC и с коефициент на топлопреминаване минимум K=1,4 (W/m² °С).

Два са основните фактора, които определят най добрата топлоизолация:
Подходящата дебелина на топлоизолационния материал е основен фактор и се пресмята на база утвърдените норми за проектиране на топлоизолации на сгради приети от МРРБ през 2015г. съобразно типа на проектираната конструкция.
Правилния монтаж на топлоизолационните плоскости.

Това включва избор на подходящи съпътстващи материали, а именно:
Специализирано лепило за топлоизолация, а не лепило за теракот. То не е пластично като другото и може да доведе до напукване, така че обърнете внимание на надписа на торбите.
Стъклофибърна мрежа с растер 5 х 5 мм и тегло минимум 120 гр/кв.м
Задължително дюбелиране след залепване на плоскостите по фасадата и то с необходимата разходна норма, която е 5-6 бр/кв.м.