Как да спрем появата на влага и мухъл по стените

Как да спрем появата на влага и мухъл по стените

За появата на влага и мухъл  е необходимо да се създаде подходяща среда за тяхното развитие, основната причина за това е наличието на студени повърхности контактуващи с топъл въздух. Колкото по-високо е ниво на влажност в едно помещение, толкова по-голяма е възможността за развитието на плесени. За да се преборите с тях от съществено значение е да се открие източника на влага. Това може да бъде теч от покрива или фасадата, лоша вентилация на помещенията, както и образуване на конденз по студените стени.

Ще помогне ли поставянето на външната топлоизолация, за да спрем развитието на мухъл по стените?
Топли стени

Най-сигурния начин да се спре образуването на конденз и овлажняването на стените е направата на топлоизолация. Като изолирате стените от вън, спирате контакта им със студения въздух през зимата. Външната топлоизолация позволява поддържането на вътрешната повърхност на стената по-топла, а топлината акумулирана в нея намалява температурната разлика между вътрешната и външната и част. Количеството на кондензиралата вода по  изолираните стени намалява значително и плесените губят своята среда за развитие.

С поставяне на изолацията от външната страна на стената допълнително се елиминира още една възможна причина за влага и мухъл по стените – появата на течове в следствие проникването на вода през пукнатини и фугите по фасадата при проливни дъждове и навявания.

Външната топлоизолация е еднократна инвестиция, която намалява зависимостта от употребата на влагоуловители, разходите свързани с работата им, както и неприятните задължения от тяхната поддръжка и експлоатация.

Чрез нея разходите за отопление намаляват значително, защото отпада необходимостта от често проветрение, водещо след себе си до изстудяване на стаите и повторното им затопляне през зимата.

Стаята се проветрява, няма течове но се появи влага и мухъл след като направихме вътрешна топлоизолация?
Вътрешна изолация с мухъл

Вътрешната топлоизолация би допринесла за появата на влага и мухъл, ако е поставена неправилно или ако са използвани изолационни материали, които не са подходящи. Изолационните материали като XPS, които спират влагата, могат да осигурят идеална среда за развитие на плесени. Подобен пример за тяхната е поставянето близо до външните стени на жилището на мебели или други предмети ограничаващи затоплянето им, както и намаляване на вентилацията зад тях.

Поставянето на вътрешна топлоизолация е крайно решение и се препоръчва единствено в случаите, когато са изчерпани всички други варианти (сгради паметници на културата или стени без външен достъп за изолиране). Задължително при направата на вътрешна топлоизолация е наличието на влагоуловител  и монтаж на рекуператор за повишаване вентилация на помещенията.

Каквато и да е причината за появата на влага, мухъл или плесен той трябва старателно да бъде почистен и третиран с антибактериални препарати. За да предотвратите разпространението им тези процедури трябва да се повтарят периодично, защото спорите, които се отделят от тях са изключително вредни и водят до множество дихателни болести и алергии. Не винаги обаче това е възможно ако плесента се развива зад направената върешна изолация.

За съжаление вътрешната изолация често се препоръчва от майсторите извършващи строителни ремонти, като дейност улесняваща тяхната работа, както и възможност за допълнителни доходи. Натрупването на влага и мухъл след монтаж на вътрешна топлоизолация е процес който, може да продължи дълго време, а резултатите от него видими в бъдеще.

Ще спре ли поставянето на топлоизолацията образуването на влага по стъклата на прозорците?
конденз дограма

Влагата се образува върху стъклата на прозореца поради разликата в температурата между вътрешната и външната страна на прозореца. Когато въздухът вътре в сградата е по-топъл от въздуха навън, той се издига и влиза в контакт с по-студената повърхност на прозореца. Докато топлият въздух се охлажда, той освобождава влагата си под формата на водни капчици върху стъклото на прозореца. За преустановяването на този процес се препоръчва подмяната на стъклопакета с добавяне на ниско емисийно стъкло, увеличаване на броя на стъклата в него и проверка на уплътненията на дограмата.