Видове материали и няколко съвета от нашите професионалисти

Съвременнито строителство обръща все по-голямо и заслужено внимание на екологичната и енергийната ефективност на сградите съпроводено от повишаването на комфорт на обитателите. Изграждането на тази жизнена среда често е свързана с изпълнение на различни видове изолации, които осигуряват подходящата температура, влажност и ниво на шума.

Често срещано е материалите за топлоизолации да комбинират някои от тези функции в зависимост от вида и изпълнението си. Основна задача на топлоизолацията е да предпази констуктивните елементи на сградата и да намали разликата в температурите между топлинните параметри на вътрешния и външния микроклимат.

Топлоизолационните материали се произвеждат най-често на основата на изкуствени полимери. В последните години навлизат нови технологии с добавянето на графит и други нови материали.

Според съставните си вещества и технологията по която се произвеждат, топлоизолационните материали могат да бъдат разделени на няколко групи.

Стъклена вата – кварцови скали, които са разтопени при около 1500градуса се изтеглят на нишки от които чрез прецизна подредба се полужава мрежеста стуктура.

Каменна вата

Начинът на производство е подобен на стъклените вати, но използваната суровина е от базалтови скали разтопени при много висока температура. Това е естествен материал, който е екологично чист и негорим. Клас на горимост А1 по БДС-EN 13501-1. Освен топлоизолационните си качества е и ефективна звукоизолация.

Експандиран пенополистирол (EPS) –

Това е изкуствен полимер, който има отворена решетъчна стуктура от пълни с въздух чатици. По клас на горимост спада към трудногоримите материали – B1. ЕPS е по полулярен като стиропор (Styropor® е запазена марка на немската компания BASF®)

Екструдиран пенополистирол (XPS)-

Начинът на производство му дава затворена решетъчна структура, което го прави издръжлив на натиск, както и непозволява преминаването на вода.

Nepor BASF –

Вграждането на графитени молекули при този вид изолация подобряват в голяма степен топлоизолационните и шумоизолационните свойства на обикновения пенополистирол. Графитът отразява голяма част от слънчевата светлина, като така намалява нивата на топлопоглъщането, а също така е доказано и увеличено шумопоглъщане. Цветът на топлоизолационните плоскости е сив.